dijous, 5 de juny del 2008

Hamlet, la “tragèdia universal” de William Shakespeare


Ser o no ser
Hamlet incorpora elements d’amor, de por, de lleialtat, de venjança, de tragèdia; mitjançant diàlegs, monòlegs i amb els temes de la corrupció, les conspiracions, la mort... És una tragèdia reflexiva que ha esdevingut universal, i que mostra les diferents variants de la humanitat.Una història a la cort
Els sentinelles del castell d'Elsinor, acompanyats del cortesà Horaci, reben a la mitjanit la visita de l'espectre del rei mort, Hamlet.
El germà del rei Hamlet és el nou rei elegit, Claudi, qui s'ha casat amb la seva cunyada Gertrudis. El príncep Hamlet es mostra melancòlic pel casament precipitat. L'espectre li conta com fou assassinat pel seu propi germà i l'exhorta a la venjança
Ofèlia, filla del cortesà Poloni, està enamorada de Hamlet però aquest no pot correspondre-li. Ella pateix en creure'l boig. Per fer que Claudi confessi, Hamlet fa servir uns actors que acaben d'arribar a la cort per tal que escenifiquen un drama que representa l'assassinat del rei, fent avergonyir la reina.
A la seva cambra, Claudi intenta penedir-se amb precs. Hamlet entra i veu l'ocasió de matar-lo però prefereix esperar.
La reina espera el seu fill a la seu cambra mentre Poloni s'amaga per espiar Hamlet amb la connivència de la reina. En veure's vigilat, Hamlet traspassa els tapissos amb la seva espasa matant el pare d'Ofèlia. Hamlet recrimina violentament la seva mare el seu capteniment i és frenat per una nova aparició de l'espectre que només veu el príncep.
Claudi envia Hamlet a Anglaterra, demanant a dos servents que l'assassinin en el viatge, pla que el príncep descobreix.
Ofèlia, plena de dolor, se suïcida llençant-se al riu. El seu germà Laertes vol matar Hamlet i el repta a un combat amb espases. Tots dos resulten malferits davant els ulls de tota la cort. Durant el dol, la reina beu per accident un vi enverinat destinat a Hamlet. Aquest aconsegueix que Claudi també el begui. En aquests moments, el príncep noruec Fortinbras està ocupant la cort i Hamlet, abans d'expirar, dóna el seu vot perquè sigui el nou rei.

Rafaela Pujol