dijous, 29 de novembre del 2007

Polifem. Darrer capítol dels Dies de l'Edèn

El pobre gegant fou tetimoni de les nits d'amor de la francesa... feia parpellejar l'ull estupefacte i àvid del fill de Posidó.
Camí de Sirga

A la Mitologia grega, Polifem era un gegant, un ciclop, és a dir, un gegant amb un sol ull al mig del front, fill de Posidó.

Segons el Cant Novè de l’Odissea, Ulisses, en el viatge de tornada de Troia va arribar a una illa, on ell i els seus companys van ser capturats per Polifem.

El ciclop va demanar a Ulisses el seu nom i ell, astutament, li contestà "Ningú". Aprofitant que dormia, ja que Ulisses i els seus l'havien emborratxat, Ulisses el deixà cec amb una estaca. A continuació, Ulisses i els seus companys fugiren disfressats d’ovelles. Quan els altres ciclops sentiren remor i demanaren què passava, el ciclop digué: "Ningú". Així els companys de Polifem pensaren que ningú li havia fet cap mal. Aquesta astúcia va deixar lliures Ulisses i els seus companys.

És per això que Ulisses és perseguit per la ira del déu del mar, Posidó, enutjat amb ell perquè ha deixat cec al seu fill, el ciclop Polifem.
Lourdes Granados