dijous, 15 de novembre del 2007

LA BATALLA DE TETUAN

... el llum de la taula del billar es resignà de nou al paper de sempre després d'haver il·luminat una estona el camp de batalla de Tetuan, a les terres del Marroc, l'any 1860

.. que li produïa sovint l'evocació de la figura del vell Arquimedes: els regiments d'infanteria del general O'Donnell...

Camí de sirga

La batalla va tenir lloc a Tetuan, dins de la guerra d'Àfrica o Primera Guerra de Marroc (1859-1860), durant el regnat d'Isabel II.

Antecedents:

Des de 1840, les ciutats espanyoles de Ceuta i Melilla patien constants incursions per part de grups marroquins. Arran de la destrucció d'unes fortificacions a Ceuta, els diaris demanaven amb insistència una acció decidida per part del govern que en aquell moment era presidit per Leopoldo O'Donnell, del partit "Unión Liberal". La declaració de guerra a Marroc el 22 d'octubre de 1859 va comptar amb el suport de tots els grups polítics i amb el beneplàcit de França i Anglaterra i va provocar un entusiasme patriòtic com no s'havia vist des de la Guerra de la Independència.

Acció bèl·lica:

El mateix O'Donnell va comandar les tropes que van desembarcar a Ceuta el 21 de desembre. El General Prim, que dirigia el grup de reserva, va avançar fins la desembocadura de Uad el Jelú. Les lluites van continuar i el 31 de gener O'Donnell va començar la marxa cap a Tetuan, amb l'ajuda dels voluntaris catalans mentre Prim cobria els flancs de l'exèrcit. Tetuan va caure finalment en mans espanyoles el 6 de febrer de 1860 i la guerra acabà amb el Tractat de Wad-Ras el 26 d'abril.