dijous, 15 de novembre del 2007

LA SETMANA TRÀGICA

La gent va secundar l'actitud de Barcelona, agitada pels fets de la Setmana tràgica, impedint la marxada dels tres reclutes destinats al Marroc per defensar-hi els interessos espanyols a les mines del Rif.

Camí de Sirga

La Setmana Tràgica del 1909 va esclatar a Catalunya quan el govern d'Espanya va mobilitzar gran quantitat de reservistes catalans, molts d'ells casats i amb fills, per enviar-los al Marroc a lluitar per defensar els interessos espanyols a les mines del Rif.

L' injust sistema de reclutament, que permetia la redempció per diners, va provocar una reacció popular de rebuig el dia de l'embarcament, amb una vaga general sense cap mena de control. Això va fer que el moviment degenerés ben aviat en una crema generalitzada d'esglésies i convents, alimentada pel discurs demagògic d'en Lerroux, que incitava a l'anticlericalisme.

Aquesta revolta va ser finalment esclafada per l'exèrcit que va responsabilitzar dels fets els anarquistes. Això va comportar l'afusellament sense proves de l'intel.lectual llibertari Francesc Ferrer i Guàrdia, el 13 d'octubre de 1909.

Origen i motivació: l'oposició al rellançament de l'aventura colonial marroquina promoguda pels interessos miners del Rif.

Dades: any 1909, el punt àlgid va ser del 19 al 25 de juliol.